BABUSKA MATRJOSHKA

RUSKA BABUSKA * MATRIOSHKA * МАТРЁШКА

Ruska drvena lutka Babuška ili Matrjoška je, vjerojatno, najpopularniji i najpoanatiji ruski nacionalni suvenir koji je veliku slavu stekao i širom svijeta. Na svim većim izložbama, sajmovima, festivalima održavanim u raznim dijelovima svijeta, na ruskim štandovima gotovo uvijek se mogu vidjeti i vesele matrjoške koje posjetitelje šarmiraju svojim neponovljivim oblikom. Princip pravljenja matrjoške ostao je isti do danas i sačuvao je sve odlike rezbarskog zanata starih ruskih majstora.

Da li znate šta je to “ruska matrjoška“ (русская матрешка)?  Ruska matrjoška ili babuška predstavlja drvenu lutku koja se sastoji od nekoliko lutkica. Ali Matrjoška nije nikakva baka ili bakica, ranije je u ruskim selima bilo popularno žensko ime Matrjona, u prevodu to znaci majka. Od pocetka Matrjoška predstavlja drvenu igračku za najmlađe, ali ne običnu igračku. To je „lutka za gledanje“. Nekada su je kupovali samo bogatoj deci. Danas matrjoška više nije samo igračka, niti samo suvenir, već jedan od najupečatljivijih simbola Rusije. Sama lutka predstavlja i tipičnu lepu rusku devojku koja je prema stereotipima „plave kose, plavih očiju, rumenih obraza i punačka“.

KLASICNA RUSKA BABUSKA

UMETNICKA RUSKA BABUSKA

Matrjoška bi trebalo da stoji uvek na istom mestu u kući. Tradicija se smatra da ona donosi blagostanje i mir u porodici. Najpoznatiji grad Rusije, gde poceli da rade babuske je Semjonovo. Zbog toga najpoznatija ruska Matrjoška se zove Semjonovska, da ima klasicni oblik.

Babuške (babuška na ruskom znači baka) (rus. Матрёшка - Matrjoška, hip. od imena Matrёna - Matrjona, na ruskom matrijarhat) je ruska drvena igračka koja se sastoji od lutki koje se rasklapaju, i unutar kojih se nalaze manje lutke. Matrjoška je pravilniji izraz, jer figurica predstavlja majku a ne baku. Obično je uklopljeno makar 6 lutaka. Uvek se izrađuju u cilindričnoj formi. Lutke nemaju ruke, već su one samo naslikane. Tradicionalno se na lutkama slikaju prikazi žena u raznobojnoj narodnoj nošnji, ali se mogu prikazivati i muškarci. Teme su raznovrsne; to mogu biti likovi iz narodnih bajki, sve do prikaza savremenih političara. Matrjoške su jedan od najpopularnijih suvenira Rusije. (Wikipedia)

Postoje teorije da su sistem lutki-matrjoški Rusi preuzeli iz Japana posle Rusko-japanskog rata.

Prvi primerci ruskih matrjoški pojavili su se 1890ih. Pripisuju se drvodelji V. P. Zvjozdočkinu i profesionalnom umetniku Sergeju Maljutinu. Matrjoške su prikazane 1900. na Svetskoj izložbi u Parizu, gde su nagrađene bronzanom medaljom. Uskoro, ove lutke su počele da se izrađuju širom Rusije. Matrjoške su rađene prilično kvalitetno, ručni rad, sa bojanjem i lakiranjem drveta. Postoje i matrjoške koje nisu lakirane i obojane - drvorezane.  (Wikipedia)

Mozete da kupite ruske babuske kod nas !