ISTORIJA RUSKOG PORCELANA

Epoha Kraljice Elizabete

2Fabrika Imperial Porcelan osnovana je 1744 godine u Sankt Peterburgu odlukom ćerke ruskog Cara Petra Velikog – carica Jelisaveta. Fabrika je bila prva fabrika porcelana u Rusiji i treća u Evropi.
Ovde je talentovani ruski naučnik D.I.Vinogradov (1720-1758) otkrio tajnu “belog zlata”. On je prvi put u istoriji keramike
dao  naučni opis proizvodnje porcelana, koji je blizak sa najnovijim konceptima keramičkih hemija. Porcelan created Vinogradov je na nivou Saksonije, kao i sastav mase pripremljene od domaćih sirovina bliže kineski.
U prvim godinama fabrika Porcelana proizvela
je male stvari, uglavnom stvari za caricu Elizabetu, koja ih je zauzvrat, dala i poslala kao diplomatski poklon. Od 1756, kada je Vinogradov uspeo da izgradi veliki rog za proizvod porcelana, počeo je da pravi veće stvari. Do tog vremena, usluga i stvaranje prvog “servisa” bio je u vlasništvu carice lično.
U prvih 50 godina počeli su da 
prave od porcelana “lutke” – figure ljudi i životinja. Uprkos povećanju proizvodnje od porcelana, bili su dostupni samo u uskom krugu poverenika. U osamnaestom veku porcelan se čuva za prestiž, u posebnim sefovima, zajedno sa drugim dragocenim stvarima, a kasnije samo nekoliko decenija počeo je da servira sto za ručavanje.
Položaj i umetnički razvoj kompanije su najviše zavisi
le od lokacije i potreba za carski dvor – prvi monarh.

Ponos ruskog porcelana Ekaterine II i Pavla I. Rano klasicizam

d1Sa prijemom  carice Katarine II (1762-1796) fabrika je bila reorganizovana i 1765 godine postala poznata kao Carska Fabrika porcelana, sa zadatkom – “Zadovoljan porcelan širom Rusije.” Veliki uticaj na aktivnosti ruskog porcelana ima talentovan francuski vajara Z.Raseta. Sa njim se u fabrici potvrdio uticaj francuske umetnosti, dominira klasicizam.
Kraj XVIII veka bi
o je vrhunac ruskog porcelana i carskog postojanja – jedna od vodećih kompanija u Evropi. Katarina II je narucila luksuzne ansamble servise – “Arabeske”, “Jahtinski”, “Kabinetski” numerisanje do hiljada artikala, i to je bio vrhunac slave fabrike. U centralnom delu stola su ukrasne stvari koje velicaju kraljicu. Alegorijska slika je takođe pohvalila vrline Katarine i podržava događaje njene vladavine. Uz saglasnost carice u fabrici su proizveli seriju skulptura “Naroda Rusije” (oko stotinu komada), produžen dalje crte lica Petersburg industrijalce, zanatlije i ulične prodavce. U velikom spektru biljnih proizvedenih vaza. Slikanje u skladu sa oblikom, ističući belu boju porcelana i topao ton sjajnu glazura.

dd2Savremenici veoma cenjeni „Ketrin porcelana“ prihvatili su ga , zajedno sa slikama i skulpturama poznatih umetnika. “Moderan porcelan – navedeno u opisu poseti Peterburgu 1794 poznatog etnografa i putopisca Georgi – postoji kazna argument u čistoj masi, a u argumentu ukusa i obrazovanja i slikarstvo. Prodavnica je veoma velika i vidljiva iz najviših umetnosti razvijenih stvari.”
Sa pristupanjem na presto car Pavle I (1796-1801) nasledio je interesovanje od majke na porcelan fabriku. On
 je pružao veliki rad u fabriku, bio je tu i rado ga pokaže svojim uvaženim gostima.
Setovi u Pavlovo vreme  ne razlikuju raskoš i svečanost kao kod Katerine: oni su bili namenjeni uskom krugu bliskih ljudi. Onda je presao na modne setove za 2 osobe  – dezene.
Fabrika za upravljanje B.Lusupovim princ, veliki poznavalac umetnosti, je u velikoj meri doprineo razvoju umetničkog pravca porcelana od Pavla I, koji je bio sjajan u vrhu Carske Fabrika porcelana.
Poslednji servis XVIII veka koji je postavljen, naveo je Pavla njegovoj novoj rezidenciji – Mihajlovski zamak.

Reorganizacija preduzeća u epohe Aleksandra I. Visoki klasicizam

l1Tokom vladavine Aleksandra I (1801-1825) upravlja ovlašćeno lice cara grofa D.Gurjev. Počeo je velikureorganizaciju fabrike, koju je predvodio profesor na Tehnološkom fakultetu u Ženevi F.Gatenbergera. Da bi privukli najbolje domaće i inostrane gospodare Gurjev je štedeo troškove. Za sefa skulptura već je imenovan profesor na Akademiji likovnih umetnosti u S.Pimenov, jedan od velikih majstora svoga vremena. Za odobrenje u fabrici u Empire stilu pozvao je najbolje umetnike u Sevresku Fabriku porcelana. Međutim, ruska imperija stila porcelana se razlikovala od Sevreske, koji je bio u to vreme standard dostignuća umetnosti u Evropi.

Ruski porcelan ne toliko velicaju dela cara, i bio odraz nacionalnih tema i subjekata u kulturi, kao što su “Gurjev” servisa, koji je postao oda ljudima – pobednik u ratu 1812. Svetski rat je služio kao rođenje serije “vojnih ploča”, opisujući vojnika i oficira u uniformama svih oružja. Rasprostranjena i portretisanje. U Carskoj fabrici bio je običaj da se predstavljaju šolje krunisane glave i istaknute ličnosti iz tog vremena. Posebno poznati vojni lideri.

Od doba Aleksandra I i do kraja 60-tih godina XIX veka, posebno mesto u proizvodnji fabrike je uzeo vaznu. Zlato je jedan od omiljenih materijala. Slikarstvo je uglavnom vrsta i bitka. Druga najvažnija grupa proizvoda su veličanstveni setovi.

Istorijski period cara Nikola I , Aleksandar II, Aleksandar III

gg1Za vreme Aleksandra i Nikole (1825-1855)  napravljene su kombinacije sa skoro svim domovima u Sankt Peterburgu. Oni su se razlikovali u različitim stilovima. Između ostalog proglasila je “ruski” pravac. Od projekta arheolog, stručnjak za ruske antikvitete F.Solnceva, fabrički servis je napravljen za Grand Kremlja palate u Moskvi i usluge Velikog kneza Konstantina Nikolajeviča.
Nikolas porcelan se razlikuje od virtuoznog slikarstva. Vazne reproduktuju slike starog majstora – Leonardo da Vinči, Rafaela, Ticijana, Correggio, Muriljo i drugi, uglavnom iz kolekcije Ermitaža. Kopijom pogodio preciznost i suptilnosti u tačkaste linije. Paleta boja, jasnoća i sjaj su ofarbani u  potpunosti adekvatni originalu. Razvoj je takodje dobio portret, ikon, minijaturne slike na vazama i formacije. Prvenstvo fabrika u porcelanskom slikarstvu je potvrdio prijem diplome na međunarodnim izložbama u Londonu, Parizu i Beču. Godine 1844, stogodišnjica Carske Fabrike porcelana, osnovan je muzej, dopunjene stvari iz magacina u Zimskoj palati (odluka da proizvodimo stvari u dva primerka – jedan za sud, drugi – za muzej, doneta samo na osnovu Aleksandra III).

gg2Za razliku od svojih prethodnika, Aleksandar II (1855-1881) licni interes za fabriku nije pokazao. 70-ih godina porcelana, proizvodnja je opala, ali je ostavila svecanu Uskrs i Božić prezentaciju na sudu, osnovano je ponovo kod Pavla I, i fabrika je nastavila da radi na završetku skladišta palate posuđa. Product dimenzije su smanjene, dorada i ukrašavanje su mnogo skromniji. Za sve različite oblike, to je uglavnom bilo kopija starih evropskih i orijentalnih keramika. Imao je ideju zatvaranja “beskorisnog i nepotrebnog” posao.
Fabricu je spasao Aleksandar III (1881-1894): «… da nam cara da Carskoj Fabrici Porcelan je postavljen u najboljim uslovima, kako u pogledu tehničke i umetničke, tako da je on mogao da nosi ime Carskog dostojanstva i služiti kao model za sve privatne odgajivači za industriju. ” U fabrici, počeli su radovi na stvaranju velikih postavlja: “Krunisanje” i na osnovu Rafael Loggia u Vatikanu, za koji su brojke se ispravio cara. Izbor umetnosti pod uticajem načina na koji biljka lične ukuse i preferencije cara. Njegova prednost je bila kineska i japanska vaze, terakote, obojena glazura, underglaze slikarstvo, koji je doneo u modnoj Kopenhagenu kraljevske fabrika. Underglaze slika je široko korišćen u fabrici, i zbog supruga cara bio je danski princeza Marija Fiodorovna.

Epoha Nikole II i ruski modernisticki stil

hh1Tokom vladavine cara Nikole II (1894-1917), zahvaljujući tehničkim inovacijama prethodnog perioda, fabrika dostiže model stanje u tehničkim i tehnološkim odnosima. Bogatstvo vrhunske tehnologije je ponos fabrike, a kasnije, tokom Prvog svetskog rata, je rođenje čitavih sektora hemijske i elektro porcelana. Među dve velike porudžbine su napravljene od strane carice Aleksandre Feodorovne, koja je bila pod patronatom fabrike, nakon njegovog neuspeha u Parizu Svetskoj izložbi u 1900. Ovo postavlja “Alekandrinski” i “Carskoe selo”. Naručilac Nikola II fabrici proizvedeno seriju “vojnih ploča” sa slikom vojnika u uniformama vreme Aleksandra III i skulpturalnih naroda “serije Rusije brendova P. Kamenski». Serija je produžio vreme Ekaterina II inicijativu i služio je kao ideja o odobrenju ruske države. Specifičnost figura – njihova etnografska tačnost.
Od sredine 1900, fabrika, veze sa umetnicima iz “Svet umetnosti” K.Somovim, E.Lansere, S.Cehoninim, da potvrdi neoklasicizmom.
Tokom vladavine cara Nikola II (1894-1917), zahvaljujući tehničkim inovacijama prethodnog perioda, biljka dostiže model stanje u tehničkim i tehnološkim odnosima.

Oktobarska revolucija i 20 godine

bbb1U 1918 fabrika je bila nacionalizovana. Sada država Fabrika porcelana je prebačen u Komesarijatu Narodne prosvete, koja je postavila zadatak da sud na nekadašnje fabrike “test keramičkih laboratorije od nacionalnog značaja”, stvarajući “propaganda porcelana u najvišem smislu te reči – revolucionaran u sadržaju, savršen oblik, savršena tehnička izvršenja “. Umetnički politika fabrike je bio sastavni deo plana Lenjinove monumentalne propagande, sa jasnim ideološkim – umetničkim principima umetnosti porcelana.
Porcelan 20 godina XX veka – je možda jedna od najinteresantnijih i uzbudljiv poglavlja u istoriji umetnosti i zanata, istorijske istine, savršen oblik umetnosti odražava raspoloženje prvih godina proleterske revolucije. Pod vođstvom S.Cehonina, koja je kasnije postala poznata kao “gospodara sovjetske imperije”, u stvaranju propagandni porcelana učestvovao A.Sekotihina-Potocki, N.Danko, Kuznjecov, M.Lebedeva, M.Adamovich i druga. Porcelan 20 godine u vezi sa imenima Boris Kustodiev, Kuzma Petrov Vodkin, Dobuzinskog … postali svetski poznati Maljevič i Kandinski.
Porcelan, sa snegom beloj površini, monumentalne arhitekture, vajarstva i slikarstva, plastičnosti šarenim koji je do tada bio oličenje prefinjene umetnosti, dostupan uskom krugu ljudi, prvi, najupečatljiviji i maštovite ideje herald revolucije. U isto vreme, to je bila plodna materijal za koji koncept novog pravca u umetnosti – suprematizma.
Pored napretka u oblasti umetničkog Fabrika porcelana je uspešno razvio proizvodnju hemijskih i industrijske porcelana, po prvi put ovde je dobijena optičkog stakla. I zato nije slučajno u 1925, u vezi sa 200. godišnjice Ruske akademije nauka, fabrika je dobila ime po velikom ruskom naučniku Mihajlo Lomonosov.

Socializam

ss1U 30 godina od početka kulturnog izgradnje u SSSR , Lenjingradska Fabrika porcelana (LFZ) otvorio prvu umetničku laboratoriju zemlje. Pod rukovodstvom studenta Maljeviča – Suetina kreativni tim ove kompanije stvara novi stil sovjetske porcelana , u skladu sa talentovan umetnik i direktor ” socijalističkog načina života”. Suetin organski sadržane suprematiste ideje miriskuksnicheskim dekorativizma i realan prikaz prirodnog sveta. Pojedinačne karakteristike kreativnost A.Vorobevskog , I.Riznica , M.Moha , T.Bezpalovoj , L.Protopopovoj , L.Blak , A.Jatskevich , S.Jakovlevoj  idrugi za mnogo godina će oblikovati Leningrad porculansku čistotu i mekoću forme , otkrio bele materijalne , konkretne slike u slikarstvu i bogatim bojama. Instalacija socijalističkog realizma odluci ideološkog opredeljenja i formalnog stila vladinih narudžbina u periodu 1930-1950 porcelana LFZ nije primio grozne karakter. Rescued veka iskustva u proizvodnji ceremonijalne vaze, slike i portreta , odlične profesionalne veštine.

Posleratni period

1U 60-ih, tokom “Hruščova otopljavanju”, ponovo se okrenuo umetnosti slogana 20- godine je:  “Umetnost – u proizvodnju”, “Umetnost način života” i Posle raskoši i preteranog ornamenta staljinističkog perioda, kamata u belom porcelanu, da rade na formi i konstruktivnih lakonski geometrijske zapremine. U ovim godinama, bio je posebno aktivan u fabrici, kao što je slikara i vajara i E.Krimmer A.Leporskaia, V.Semenov i S.Jakovleva, originalnim umetničkim formama i velikog majstora V.Gorodetski. Aktivno izraze maturanti 50-ih LVHPU imeni Mukhina – S.Bogdanova, K.Kosenkova, N.Pavlova, N.Semenova, V.Zhbanov, P.Veselov i drugi vodećih majstora umetnosti i zanata u zemlji i izneo N.Slavina I.Olevskaja, da prošireni pogled na grandioznom farfore multidisciplinarnog sastava.
Fingirani rekonstrukciju najstarijih kompanija u zemlji, uvođenje novih tehnika i tehnologije od porcelana, znatno su povećane i raznovrsne asortiman proizvoda. Po prvi put u Rusiji, na fabrice stvorio tehnologiju i sprovodi komercijalnu proizvodnju proizvoda od tankozidne kosti porcelana – visok sjaj, mršavost i transparentnost. Za ovaj razvojni tim fabrike je dobio državnu nagradu SSSR u nauku i tehnologiju. I umetnici imaju priliku da prošire svoj kreativni domet da stvori nove forme i slike iz ovog neverovatnog materijala.
U 70 godina, biljka je aktivno uključena u nacionalnim i međunarodnim izložbama i umetnosti. Kreativni tim odrava lidersku poziciju u stvaranju izuzetnih radova. Standard umetnosti i kvalitetnih proizvoda fabrike nazvao godina sovjetske umetnosti poznat N.Voronov. Godine 1980, “kao znak posebnog priznanja doprinos razvoju industrije i međunarodnu saradnju” Lomonosov fabrika dobila prestižnu međunarodnu nagradu “Zlatni Merkur”.

Tradicija i savremenost

bbb2Pažljivo korišćenje nasleđa prošlosti, kontinuirani razvoj i ažuriranje tradicije umetnosti i postali sastavnifunkcija u Sankt Peterburgu školi umetnosti porcelana. To se može videti u delima i T.Afanasevoj, G.Shuljak, N. Petrova, O.Matveeva, M.Sorokina, S.Sokolova i drugi, svaki od njih je našao svoju kreativnu stil u umetnosti od porcelana , koji vam omogućava da kreirate proizvode sa brendom IMPERIAL PORCELAIN lepo raznovrstan i emotivne slike. Fabrika – da održi svoju prepoznatljivu funkciju , ostajući fabrika porcelana umetnosti.
Prema autoritativna istoričara ruske kulture L.V.Andreevoj čija istraživanja porcelana koristi u ovom dokumentu, ruski porcelan poslednjih decenija , sa svojim romantizma , okrenuo nacionalnoj kulturi u celini – jedan od događaja uživo i kreativni evropske umetničke kulturudrugog polovini dvadesetog veka. Imperial Porcelain – jedna od najuzbudljivijih i atraktivan stranicama ovog fenomena.