Posted on

Istorija Fabrike Carskog Porcelana

Ruski Imperial porcelan prodaja. Russian Imperial Porcelain Belgrade

Imperial Porcelain Manufactory ili IPM skraćeno, Carska radionica za porcelan, poznata je u svetu po proizvodnji predmeta od finog porcelana kao što su: porcelanski servis za ručavanje, porcelanski set za čaj, uskršnja jaja od porcelana, plate, tanjiri i posude.

Osnovana 1744 godine, fabrika porcelana je nastala po nalogu carice Elizabete u „službi maternje trgovine i maternje umetnosti“ da bi fabrika proizvela robu isključivo za vladajuću porodicu Romanov i ruskog carskog dvora.

Pokušaj da se otkrije tajna vrhunskog porcelana i odluka da se krene sa proizvodnjom porcelana, doneta je u Rusiji 1718 godine, nakon posete ruskog cara Petra Velikog Saksoniji, gde je video saksonski pronalazak – čuveni Dresdenski porcelan. Talentovani inženjer rudarstva Dmitrij Vinogradov, koji je studirao u Frajburgu metalsku industriju, izmislio je formulu ruskog porcelana. Godine 1744. carica Elizabeta, ćerka Petra Velikog, osnovala je prvu fabriku porcelana u Rusiji.

Ruski porcelan Vinogradova imao je kvalitet kao saksonski porcelan. Njegova formula koja se sastojala od samo ruskih sastojaka podsećala je i na kineski porcelan. Na početku perioda Vinogradova motivi porcelana su bili crno-beli i pojednostavljeni, dok na kraju ovog perioda nastale su i prve fine minijature na porcelanu. Zlato kao boja za porcelan je pripremljena od zlatnih novčića iz carskog trezora.

Zlatno doba carice Katarine Velike je uticalo i na razvoj fabrike porcelana. Vladavina Katarine II Velike je bilo doba prosperiteta za fin ruski porcelan. Godine 1765 fabrika je preimenovana u Fabrika Carskog Porcelana – Imperial Porcelain Manufactory.

Od samog početka vladavine Katarine Velike fabrika carskog porcelana je bila u obavezi da proizvede fin porcelan i da donese profit. Potreba carskog dvora za porcelanom je bila velika ali su postojala i  stalna naređenja iz Dvora da se Imperijalna fabrika porcelana zadrži na najvišem kvalitetu finog i skupog porcelana.

Umetnost ruskog porcelana nastavila je da se razvija u stilu klasicizma sa povećanjem uticaja helenskih i rimskih motiva.

Majstori iz Berlina iz radionice Koeniglische Porzellan Manufaktur-a i umetnici porcelana iz drugih krajeva sveta su pozvani u Rusiju, nakon čega je peć za porcelan restrukturirana i povećana je  proizvodnja.

Sopstveni muzej fabrika porcelana je osnovala još 1844 godine. Tokom perioda vladavine Romanova fabrika je prolazila kroz razne faze uspona i padova. Romanovi joj daju naziv Imperijal (imperijalna, carska) i ulažu u njen razvoj i povezivanje fabrike sa Akademijom lepih umetnosti, kako bi lepotom, stilom i kvalitetom ruski porcelan dostojno nosio naziv imperijalni.

Do početka 20. veka nove IPM je postala jedna od vodećih fabrika porcelana u Evropi. IPM je bio poznata po svom izuzetnom kvalitetu. To je uspevala zahvaljujući porcelanskoj pasti, koja je napravljena od najkvalitetnijih sastojaka. Ova porcelanska pasta je čuvana u podrumima 10 godina pre upotrebe u proizvodnji.

Za vreme vladavine komunista, fabrika je preimenovana u Fabrika porcelana Lomonosov, u čast ruskog naučnika. Po tom nazivu je i danas poznata iako je u medjuvremenu vratila stari naziv.

1993 godine je fabrika privatizovana. Počela je ozbiljno da izvozi u Japan i Ameriku. 1999 godine je kupuju američki investitori, ali se već 2002 godine vraća u ruske ruke.

2005 godine se naziv kompanije preimenuje i ona ponovo postaje Imperial Porcelain Manufactory.

Hvala za pomoc sajtu www.bastabalkana.com

Dmitri Vinogradov . Osnivac ruske fabrike porcelana u Peterburgu
Jekaterina Ruska Carica